6 ways to bring sunlight indoors

By | November 16, 2017

A few nice best bathroom designs images I found:

6 ways to bring sunlight indoors
best bathroom designs
Image by H is for Home
via WordPress 4ho.me/2rFjRv7

If some of the rooms in your home are on the dark side and could do with brightening up, there are lots of different tricks you can use to bring sunlight indoors.

Skylights

Installing a skylight or Velux-type window has one of the most dramatic effects possible, allowing sunlight to flood in from the open sky above. They really can transform a space from dark & dingy to light & airy. There are lots of attractive blinds on the market specifically for this type of window from manufacturers such as Roofwindows.co.uk.

Mirrors

Mirrors are a great, inexpensive way of increasing the amount of sunlight coming into your home. Placed strategically opposite a window, they bounce and reflect light around a space. They work especially well on dark stairways and bathrooms.

Reflective walls

Various companies have developed interior wall paints which contain light-reflective particles. It’s a subtle, clever way to maximise natural light entering the property.

Glazed doors

Glazed doors (both exterior and interior) can make a real difference to the amount of light entering a house and dispersing it throughout the rooms contained within. B&Q have a huge range of glazed doors – traditional, folding and sliding. Similarly, glazed wall panels can divide up larger open plan spaces – creating defined zones for living without blocking light. They’ll need to be made of toughened glass if safety considerations demand it of course – small children or boisterous pets running round, for example.

Daylight bulbs

If you have a room that is windowless and at the centre of the house, you can easily fake natural sunlight these days. There are now specialist bulbs on the market that mimic sunlight, illuminating your room with a sunny glow.

Remove unnecessary partition walls

If it’s not load-bearing, removing a wall won’t require the installation of an RSJ – and should be relatively inexpensive. If it’s made of plasterboard rather than solid stone or concrete it’s even easier! Removing walls between kitchen and dining rooms has become common practice. One of the major benefits of this is to allow light to flow between the front and back of the house. Other common areas where this can have a dramatic ‘opening up’ effect is the hallway, landing and larder areas.

Can you think of any other great ways to bring sunlight indoors? We’d really love to hear your thoughts.

[disclosure*]

The post 6 ways to bring sunlight indoors appeared first on H is for Home Harbinger.

Related posts:

3 great ways to use mirrors in your home

3 Ways to make your home look more spacious

Why Doors Matter

Wooden Interlock
best bathroom designs
Image by failing_angel
Test materials in the offices of Paul McAneary Architects.

This project is the result of recession economics – as young architects, survival required creative thinking beyond the drawing board – applying business to architecture – by looking at every angle, this project was conceived. PMA had outgrown its first office but were forced out due to the landlord raising the rent by 50 per cent. Paul negotiated a substantial rent free period with a new landlord in lieu of substantial transformation of his dilapidated listed warehouse building. Economically, traditional procurement would not have been feasible for PMA. The creative solution, from both design and economic perspectives was for this young architects practice to setup a design and build company – which has since went on to build 2 further small projects. On top of this the procurement of construction materials was a further economic issue. As architects we wanted the highest spec for our office but were economically challenged. Recycling was employed on a massive scale. Off cuts of reconstituted stone became the kitchen and bathroom tops. The 3.2m high glass facade of the office was even recycled from another project – making the project feasible. It has to be said that over the 2 years we have spent slowly building the office – we have probably learned more from our experiments than through any previous education by experimental building our own office. Two days after the completion of our new basement we suffered a massive flood from the building above us. The office was 200mm deep in water – we lost much research – but this was actually an opportunity for us to redesign some of the destroyed built details that we had thought of better solutions since completion – the greatest test of all. Indeed the experiments have become very important to us as a practice and they continue – as we have built, what we call our ‘laboratory’ – a workshop in our new basement where we constantly run tests, make mockups and explore detail before construction as well as make architectural models. A sky light has been introduced into the ground floor ceiling to the rear of the office, bringing light to the full extent of the plan. It is placed above a design room, directly above a glass box down into the basement level laboratory. This connects all the levels of the project, and providing a second shaft for architectural models to be dramatically raised through. To make the basement level functional, it was imperative to increase the height of the room and bring natural light. PMA used a special fibre reinforced concrete floor, that could be cast as a tiny 70mm thick slab – that avoided underpinning costs. The open space is designed for exhibitions and presentations, with clean light walls and completely adaptable lightng – 4 light wells and a structural glass and structural metal mesh floor will bring the maximum amount of natural light possible down, whilst connecting the two areas of the office. The ground floor facade has been developed following secure by design consultations with the Police as the passageway outside the office suffered drug dealing, prostitution, and urination due to its location on a dark back alley in London’s West End. The facade is made from solid oak beams that respect its neighbours, finished entirely flush, removing many nooks that facilitated crime and the glass being full height, gives a sense of overlooking that has reduced crime level significantly. The light natural coloured facade that has oak and unpainted render has not suffered typical graffiti (it would appear graffiti artists respect the integrity of natural elements). The results of the facade, that has been installed for a few months now, is that it has changed the atmosphere of this medieval narrow pedestrian passage way and countless passers have made the effort to come and tell us of their delight and how they feel safer whilst applauding the design.
[Open House London]

//z-na.amazon-adsystem.com/widgets/onejs?MarketPlace=US&adInstanceId=36226e52-50ea-479e-81a1-352d8cd23b9e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *